Támogasson bennünket adója 1%-ával! »

Új nyelvművelői felfogás:

Buvári Márta ,,Nyelvművelés- elmélet – Értékelvű nyelvművelés” című kötete teljes terjedelmében fölkerült az Írásaink rovatba.

Segíthetek?

Az angol nyelv térhódítása a hétköznapok udvariassági kifejezéseiben is tetten érhető. Különösen zavaróak az oda nem illő, a szereptévesztésről árulkodó, a magyar nyelv- és viselkedéskultúrától merőben idegen formulák, melyek egyúttal a megfelelő anyanyelvi viselkedésminták  ismeretének hiányát is mutatják, főképpen a fiatalabb beszélőknél.

Boltban, áruházban, kereskedőnél járva naponta többször is hallhatjuk eladótól és kiszolgálótól egyaránt a következő kérdést: Segíthetek? Különösen kirívó, zavarba ejtő és udvariatlan ez a fordulat, ha a sorban következő vásárlóként lépünk a pulthoz, nyilvánvaló vásárlási szándékkal. Az ilyenkor elhangzó Segíthetek? felér egy sértéssel. A magyar beszédszokások szerint ugyanis akkor szoktuk ezt kérdezni, ha valaki bajban van, segítségre szorul, s mi önzetlenül, szívességként ajánljuk fel segítő szándékunkat. Éppen emiatt válik nevetségessé, esetenként pedig sértővé is ez a nap mint nap hallható  kérdés.

Ehelyett az újabb keletű, néhány éve egyre inkább elburjánzó kérdés helyett az egyértelmű eladó—vevő helyzetben, azaz vásárlás esetén nyelvileg csakis a következő formák lehetnek megfelelőek és udvariasak: parancsoljon, tessék parancsolni, tessék, mit parancsol, mit adhatok és így tovább.

Ám – szomorú, de így van – ma már annak is örülhetünk, ha egyáltalán szólnak hozzánk vásárlás közben; akár ezzel a furcsa, idegen mintára meghonosodott kérdéssel is. Hiszen többnyire eladó, kiszolgáló személyzet segítsége nélkül bolyongunk az önkiszolgáló piacáruházak polcsorai között, nem is remélvén, hogy valaha megkérdezik tőlünk: – Miben segíthetek? Az meg, hogy mi, vevők esetleg rendelkezhetnénk, parancsolhatnák is az eladóval vagy a személyzettel, annak idejével és figyelemével, úgy látszik, vagy már rég a múlté, vagy végképp a luxus világába tartozik…

H. Tóth Tibor

1 hozzászólás – Segíthetek?

  1. Bognárné Gulyás Magdolna mondja:

    Kedves Tibor!Napok ,hetek, és évek óta azon gondolkodom milyen kérdéssel lehetne felváltani ezt az unalmas Miben segíthetek kérdést?Már alig merem feltenni a vevőknek, mert nekem is a könyökömön jön ki.Ha esetleg volna valami javaslata ezzel kapcsolatban örömmel venném.Egy ruházati üzletben dolgozom ahol a vevő belépésekor szerintem nem igazán megfelelő a rögtön azzal kezdeni hogy parancsoljon vagy tessék.

Hozzászólás ehhez a cikkhez: Segíthetek?

(A mezők kitöltése kötelező. A villámlevélcím cím nem fog látszani a hozzászólás elküldése után.)