Támogasson bennünket adója 1%-ával! »

Új nyelvművelői felfogás:

Buvári Márta ,,Nyelvművelés- elmélet – Értékelvű nyelvművelés” című kötete teljes terjedelmében fölkerült az Írásaink rovatba.

Időjárás – idétlenségekkel

Az időjárás-jelentésekben szükség van az állandó fordulatokra, mivel a szakszerűség mellett még a rendelkezésre álló idő vagy terjedelem is csekély. Mégis figyelnünk kell ezekre a szövegekre, mert a napi sajtó jórészt már az internetes előrejelzéseket használja fel: azokat közli szóról szóra, betűről betűre – többnyire korrektúra nélkül. És ezeket a szövegecskéket nagyon sokan valóban végig is olvassák, meg is hallgatják. – Nézzünk néhány újabb érdekességet e jelentések nyelvhasználatából!

A szakmai zsargonból származik a narancsriasztás kifejezés: az Országos Meteorológiai Szolgálat narancs riasztást adott ki a régiónkra; zivataros időre van kilátás a héten: az ország harmadán most is narancs riasztás van érvényben; ország egész területére sárga figyelmeztetést, Közép-Magyarországra narancs riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat. – A narancsriasztás összetételt egyre többször halljuk a híradókban is; pedig eléggé zavaró kifejezés. Első értelmezésben ’narancs miatti, narancs elleni riasztásra’ is gondolhat a hallgató. Itt azonban természetesen nem a gyümölcsről, hanem a színnévről, az árnyalatról van szó: a narancsszínről, a narancssárgáról. Hivatalosan tehát vagy narancssárga vagy narancsszínű riasztásról kellene beszélniük a médiaközlőknek.

Lássunk most egy másik jelenséget! Holnap nap közben sok-sok napsütés várható – olvassuk az Internet egyik időjárásjelző lapján. Ez még rendben is lenne, bár a kettőzéssel való  érzelmi fokozás már itt sem kifogástalan: nem illik ugyanis a tájékoztatás műfajához. Mit szóljunk azonban ehhez a mondathoz: Holnap országszerte sok-sok eső várható? Vajon ki örül gyermek módjára tapsikolva ennek a sok esőnek? A vetés talán igen, de a nyaralók aligha.

Végül nézzünk egy mindennapi gyöngyszemet. Az egyik kereskedelmi csatorna állandó időjárás-közlője mondta a minap: holnap szép idő várható, de időnként megnövekszik majd a gomolyfelhő. – Nem is rossz, mondhatnánk tréfálkozva: amíg az egész ország felett csak egyetlen gomolyfelhő úszkál ide-oda, időnként kissé nagyobbra nőve, majd megint összébb zsugorodva, addig nem nagyon kell aggódnunk a tervezett napfürdőnk miatt. Persze itt sem erről van szó: azt akarták tudatni velünk, hogy időnként gomolyfelhők képződnek majd, vagyis hogy megnövekszik a gomolyfelhőzet.

H. Tóth Tibor

Hozzászólás ehhez a cikkhez: Időjárás – idétlenségekkel

(A mezők kitöltése kötelező. A villámlevélcím cím nem fog látszani a hozzászólás elküldése után.)